"ODENSE BOLDKLUB"

OB'S HISTORIE

OB’s historie · OB's historie i årstal OB’s historie De første år Odense Boldklub eller Odense Kricketklub, som var det oprindelige navn på klubben, blev stiftet den 12. juli 1887.

Først i 1889, hvor klubbens medlemstal var vokset betydeligt, og hvor såvel tennis som fodbold var kommet på programmet, ændredes klubbens navn til Odense Boldklub. I 1893 fik klubben sit eget område i Munke Mose, og året efter blev klubbens første baneanlæg indviet. I 1968 flyttede klubben til sit nuværende anlæg i Ådalen. I årtierne efter stiftelsen af OB blev flere fodboldklubber grundlagt i Odense, og det medvirkede til at fremme interessen for fodbold, og i forlængelse heraf oplevede fodboldklubberne en stor medlemstilgang. OB profiterede af denne udvikling til oprettelsen af en ungdomsafdeling. Udgangspunktet var en holdning om, at klubben selv måtte skaffe fornyelse for de spillere, som trak sig tilbage. "Gamle" OB'ere tog fat på opgaven som læremestre for de unge, og ad den vej blev det specielle OB miljø naturligt givet videre. OB's nationale triumfer Vi skal frem til 1974, før OB første gang var med helt fremme. I pokalfinalen var modstanderen Vanløse, som efter en glimrende fodboldkamp besejrede OB med 5 - 2. Året efter rykkede OB op i 1. division, og fra det tidspunkt begyndte udviklingen at tage fart. I 1977 vandt OB det første danske mesterskab efter en imponerende sæson. Offensivt og underholdende fodbold blev kombineret med værdier som flid og hårdt arbejde, sympoliseret i evigt kæmpende OB spillere.

Fra årsskiftet 1977/78 tillod DBU "betalt fodbold", og OB's status som Danmarksmester gav gode muligheder i relation til den begyndende professionalisering af spillet. Det lykkedes at lade historisk forankrede værdier og holdninger "indtræde" i driften af disse nye muligheder og siden er klubben blevet fuldtidsprofessionel, og siden er det også blevet til flere titler og medaljer. Ny struktur Ved årsskiftet 1990/91 ændredes organisationen bag den professionelle fodbolds drift i OB. Odense virksomheden Micro Matic A/S trådte sammen med OB ind i et nyt aktieselskab Odense Boldklub A/S, og fra etableringstidspunktet var det hensigten at udvikle en organisation, som såvel sportsligt som økonomisk kunne hævde sig. OB i Europa I forlængelse af klubbens fornemme resultater gennem de sidste årtier har OB deltaget i alle de europæiske turneringer.

Klubben debuterede i 1978 i Europa Cup'en for mesterhold mod Lokomotive Sofia, hvor det dog blev til et samlet nederlag. Siden er det blevet til en del Europa Cup kampe mod flere forskellige europæiske klubber. Her kan bl.a. nævnes Spartak Moskva, Liverpool, Arsenal, 1. FC Kaiserslautern, Real Madrid og Parma AC. I Europa Cup sammenhæng er det specielt sæsonen 1994-95, som er mindeværdig. For første gang lykkedes det klubben at nå videre fra 1. runde. Faktisk lykkedes det at spille sig helt frem til kvartfinalen i UEFA Cup'en. På vej mod kvartfinalen besejrede OB estiske Flora Tallinn, nordirske Linfield og tyske 1. FC Kaiserslautern. I 4. runde hed modstanderen Real Madrid. Den første kamp skulle spilles i Odense, og et totalt udsolgt Odense Stadion var en flot kulisse. Stemningen var høj blandt publikum, og den fik en ekstra tak opefter, da OB bragte sig på 1-0 kort før pausen. I 2. halvleg bragte Real Madrid sig hurtigt på 1-2, men håbet blev tændt igen da det lykkedes OB at udligne til 2-2. Kort før tid bragte Real Madrid sig på 2-3, og så var alle klar over, det ville blive ualmindelig svært i Madrid. Og så blev det alligevel en helt vanvittig og vidunderlig aften i Madrid, for stik imod alle odds lykkedes det at vinde 2-0. Efter kampen gik turen direkte tilbage til Odense, hvor Odense Lufthavn og senere Odense bys centrum var fyldt med glade odenseanere, der ville hylde byens fodboldhelte. Næste opgave var kvartfinalen mod italienske Parma AC, og her mærkede man at begejstringen stadig var stor. Et stort antal tilhængere fra hele Danmark drog sydover for at støtte OB. Desværre blev kvartfinalen sidste stop i turneringen, idet Parma med 1-0 hjemme og 0-0 i Odense kvalificerede sig til semifinalen på OB's bekostning. Vejen blev vist, og OB er i de kommende år parat til at møde nye spændende udfordringer såvel nationalt som internationalt.

OBs historie i årstal 1887 Odense Cricketklub stiftes; første formand var Max Schmidt. 1889 Tennis og fodbold optages i klubben, og navnet ændres til Odense Boldklub. 1893 Odense Boldklub tildeles eget område i Munke Mose. 1904 Det første baneanlæg indvies. OB's formand Max Schmidt bliver valgt til den første formand for nystiftede FBU. 1912 Klubbens 25-års jubilæum fejres med en kamp mod B 93. OB vinder 11-0 foran 1.300 tilskuere. 1916 OB provinsmester for første gang. Finalen om DM tabes 3-9 til B 93. 1942 OB's første landsholdsspiller Svend Jørgen Hansen debuterer mod Sverige i Stockholm. Danmark taber 1-2. 1945 Danmarksturneringen genoptages efter krigen. OB placeres i 3. division. 1946 OB vinder 3. division og rykker op i 2. division. 1947 OB vinder 2. division og rykker op i 1. division. 1949 OB's topscorer Jørgen Leschly sælges til den italienske Serie A klub Atalanta. 1950 Dansk Mester for ynglinge for første gang. OB besejrer Nakskov 4-2 i finalen. 1951 OB vinder sølv 1955 OB rykker ned i 2. division. 1957 OB vinder 2. division og rykker op i 1. division. 1962 Nedrykning til 2. division. 1966 OB bliver nr. 2 i 2. division og rykker op i 1. division. 1968 OB indvier nyt anlæg i Ådalen; nedrykning til 2. division 1971 OB's dameafdeling stiftes.

1973 Lokalopgøret i 2. division mod B1909 samler 28.000 tilskuere pï Odense Stadion. Det er til dato tilskuerrekord for OB på hjemmebane. 1974 Første optræden i Landspokalfinalen resulterer i et 2-5 nederlag til Vanløse; Per Bartram kåres til Årets Pokalfighter. 1975 En 2. plads i 2. division betyder oprykning til 1. division. 1977 Første danske mesterskab; sæsonen bød på kun to nederlag, 1-2 til KB og 0-1 til Frederikshavn. OB's topscorer Allan Hansen kåres til Årets Spiller. 1978 OB debuterer i europæisk klubfodbold. I Europa Cup'en for Mesterhold taber OB samlet 4-3 til Lokomotive Sofia fra Bulgarien. 1981 Allan Hansen bliver topscorer i 1. division, og kåres til Årets Spiller. 1982 OB bliver dansk mester for 2. gang. Keld Bordinggaard kåres til Årets Fund i 1. division. OB's damehold rykker op i Danmarksserien. 1983 OB pokalvinder efter 3-0 sejr over B1901. Morten Donnerup kåres til Årets Pokalfighter. 1986 Lars Høgh kåres til Årets Målmand. 1987 Danmarksmester for ynglinge for 2. gang via finalesejr over Brøndby på ialt 3-1(2-0, 1-1).

1988 Danmarksmester for ynglinge for 3. gang. Det blev 2-0 og 1-1 i de to finalekampe. 1989 Dansk Mester for 3. gang, 3 points foran Brøndby. Ynglinge vinder sølv. OB's damehold rykker op i 1. division. 1990 Danmarksmester for ynglinge for 4. gang; B93 besejres 2-1 og 6-1 ifinalerne. Odense Boldklub A/S stiftes. 1991 Pokalvinder for 2. gang via 2 gange 0-0 og 4-3 i straffesparkskonkurrencen efter 2. kamp; modstanderen var AaB på Odense Stadion. Keld Bordinggaard kåres til Årets Pokalfighter. Senere samme år nedrykning til kvalifikationsligaen. 1992 Oprykning til Superligaen i første forsøg. OB vinder Landspokalturneringen for Old Boys ved i finalen at besejre Lyngby 3-2 efter omkamp. 1993 Pokalvinder for 3. gang; AaB besejres 2-0 i finalen i Parken. OB's damehold rykker op i Elitedivisionen. 1994 Der skrives endnu et kapitel i klubhistorien, da OB for første gang kvalificerer sig til 2. runde af en af de europæiske klubturneringer. I samme turnering indskriver OB sig i turneringens annaler via 2-0 sejren over Real Madrid på Estadio Santiago Bernabeu, en sejr der betyder samlet sejr til OB på 4-3 og en plads i kvartfinalen.

1995 OB slutter sin bedste sæson i international fodbold med et samlet nederlag på 0-1 (0-1,0-0) til Parma AC i kvartfinalen i UEFA Cup'en. OB's elitedivisionshold for kvinder vinder medaljer for første gang; det bliver til bronzemedaljer. Desuden når holdet finalen i TopDanmark Cup, landspokalturneringen for kvinder, men taber 1-5 til Fortuna Hjørring. Danmarksmester for juniorer for 1. gang 1996 OB vinder bronze. 1997 OB kvalificerer sig til Intertoto Cup'en. OB elitedivisionshold for kvinder vinder bronzemedaljer for 2. gang. 1998 OB rykker ned i Faxe Kondi Divisionen.OB's Damehold vinder DBU's landspokalturnering via en finalesejr på 4-3 over Fortuna Hjørring på Odense Stadion, ogt vinder desuden bronzemedaljer i elitedivisionen for 3. gang. 1999 OB rykker op i Faxe Kondi Ligaen som vinder af Faxe Kondi Divisionen. Mwape Miti slutter som Faxe Kondi Divisionens topscorer med 21 mål. OB's kvinder oplever deres mest succesrige sæson til dato: Holdet vinder sølv ved Inde-DM og for andet år i træk landspokalfinalen via 2-1 over FB. Desuden bliver det til bronzemedaljer for 4. gang ialt og tredje år i træk. 2000 OB slutter som nr 9 i rækken efter en spændene sæson. Efter en skidt første halvsæson rejser OB sig flot og slutter som forårsmester. Den flotte slutspurt rykker dog ikke holdet op i placeringerne. OB's damer vinder efter en flot slutspurt elitedivisionen for første gang i klubbens historie. Gitte Krogh bliver topscorer i rækken med 38 mål!


Marienlyst@hotmail.com